Regenics
gezondheid, leefstijl & vitaliteit
Christina Wout
arts
   
 
DNA

Laboratoriumdiagnostiek
Darmtherapie & fecesdiagnostiek
Wist u dat 90% van alle bekende menselijke ziekten zijn terug te voeren naar ongezonde darmen? De darmen zijn voor 75% verantwoordelijk voor het immuunsysteem in ons lichaam. Vanuit de dunne darm wordt ook de immuniteit bepaald in onder andere de speekselklieren, luchtwegen, longen, geslachtsdelen en borstklieren.
In de darm wordt het immuunsysteem bepaald door o.a. spijsverteringsenzymen, de slijmlaag, de residente darmbacteriën (vaste bewoners van de darmflora) en specifieke afweer eiwitten. Wanneer een van deze systemen faalt, geeft dat een extra belasting aan de overige onderdelen van dit belangrijke immuunsysteem.

Ook veel huidklachten vinden hun oorsprong in het niet goed functioneren van de darm. Mensen met huidklachten hebben vaak ook andere bijkomende klachten zoals darmproblemen, luchtwegproblemen, hooikoorts, allergie, vermoeidheid en andere klachten. Het is echter niet altijd duidelijk of zij ook darmproblemen hebben, omdat deze niet altijd duidelijk merkbaar zijn.

Verstoring van de darmen kan o.a. veroorzaakt worden door het veelvuldig inzetten van antibiotica, frequent alcoholgebruik, verkeerde voeding, een verkeerd voedingspatroon, voedselvergiftiging, darminfecties en/of darmoperaties, belastende medicijnen, straling en laxeermiddelen.

Wij bieden daarom de mogelijkheid aan om een ontlastingonderzoek te doen bij een erkend laboratorium. Onze praktijk speelt daarna een rol in de uitleg van de uitslag van dit onderzoek, de daarop volgende adviezen en begeleiding in de therapie.

Wanneer heb ik last van mijn darmen?
Het is niet altijd duidelijk merkbaar dat er iets mis is in de darmen. Sommige mensen merken absoluut geen opvallende darmverstoringen, maar hebben mogelijk wel andere klachten zoals bijvoorbeeld huidklachten, gewrichtsklachten, vermoeidheid, hoofdpijn of bijvoorbeeld hooikoorts.
Opvallende darmklachten kunnen zijn: direct boeren na de maaltijd, opgeblazen gevoel tijdens of na de maaltijd, winderigheid, darmkrampen, borrelende buik, verstopping, diarree, sterk ruikende en/of plakkerige ontlasting.

Het ontlastingonderzoek
Het ontlastingonderzoek ofwel de fecesdiagnostiek geeft een inzicht in het functioneren van de (dikke) darm. Hierbij wordt o.a. gekeken naar:

  • Vertering
  • Immuniteit slijmvliezen
  • Ontstekingsmediatoren
  • Darmflora (residente en transiënte flora)
  • Parasieten, schimmels en gisten, storende bacteriën, Helicobacter pylori
  • Virulente factoren
In aanvullende testen kan verder onderzocht worden naar o.a. allergische reacties, verdere diagnostiek naar ontstekingsreacties, glucose/lactose intolerantie, gal en pancreas.

Hoe gaat een consult en behandeling in z'n werk?
Wanneer u een afspraak maakt voor een consult darmtherapie zullen we een uitgebreide anamnese afnemen. Aan de hand van deze anamnese zullen we tijdens een consult kijken welk ontlastingonderzoek voor u aangevraagd zal worden. De uitslag zal na het opsturen gemiddeld in 3 weken bij ons binnen komen. Deze uitslag wordt door mij uitgewerkt en later met u besproken. Afhankelijk van deze uitslag en uw klachtenpatroon krijgt u hierna voedingsadviezen en meestal ook aanvullende voedingssupplementen ter verbetering van de darmfunctie.

Wordt het ontlastingonderzoek vergoed?
Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding, maar dan wordt de eis gesteld dat de behandelend huisarts deze aanvraag ondertekent. Het consult en het uitwerken van het therapieplan met de bijgehorende toelichting zijn voor rekening van de patiënt zelf. Ook de eventuele voedingssupplementen die geadviseerd kunnen worden, zijn voor rekening van de patiënt.

Opbouw darmtherapie
De globale opzet van een darmtherapie is als volgt:

  • Diagnostiek van de ontlasting
  • Ontgiften en dieet volgen
  • Afdoden pathogene stoffen (ziekmakende stoffen zoals schimmels, bacteriën e.d.)
  • Wederopbouw darmflora met o.a. prebiotica en probiotica

Hoe snel kan een darmflora herstellen?
Het herstellen van een verstoorde darm kost tijd. Wanneer deze licht verstoord is, kan het zijn dat met alleen al het veranderen van de dagelijkse voeding, vermindering van stress en het gebruik van enkele middelen de darmflora in enkele maanden hersteld is. Bij ernstiger verstoorde darmen moet men langere tijd nemen om dit te kunnen herstellen. Een therapie van gemiddeld 6 to 12 maanden is niet ongebruikelijk, soms kan het zelfs nog langer duren voordat de darmen weer stabiel (genoeg) zijn.
Tussentijds kan een herhaling feces onderzoek inzicht geven in de voortgang van de verbetering van de darmen. Afhankelijk van de resultaten zal het therapieplan mogelijk aangepast worden.

Wat kan ik zelf doen aan het verbeteren van mijn darmfunctie?
Het onderzoeken van de ontlasting is een eerste stap in het verkrijgen van inzicht in de werking van de darmen. Aan de hand van de voedingsadviezen,verandering leefstijl, meditatie, stress reductie en inzicht in eigen leven kan de patiënt zelf een grote rol spelen in het verbeteren van het immuunsysteem van o.a. de darmen. Op basis van de uitslag van het ontlastingonderzoek krijgt de patiënt een uitgebreid individueel therapieplan met adviezen over ontgiften (detox), leefstijl, voeding, en darmherstel. Het uiteindelijke herstel hangt dan voor een groot deel af van de rol die de patiënt hierin gaat spelen, ofwel van de intensiteit waarmee de patiënt de adviezen gaat opvolgen. Ons doel is om de patiënt zelf de kans te geven een grote rol in zijn of haar genezing te spelen.

Wat zijn de resultaten van deze darmtherapie?
Nagenoeg alle patiënten ervaren een verbetering van hun leven wanneer zij de adviezen volgen die ze hebben gekregen. Alleen al het veranderen van het voedingspatroon (en het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen) geeft bij de meeste patiënten een duidelijke verbetering van de klachten. Ook mensen met darmklachten ervaren vaak opvallend snel een verlichting van deze klachten. Bij de een sneller en zichtbaarder dan bij de ander. Eveneens geldt ook hier weer: hoe serieuzer patiënten met de adviezen aan de slag gaan, hoe eerder en duidelijker de positieve resultaten kunnen zijn. Patiënten met langdurige chronische klachten zullen meer geduld moeten hebben om de darmflora goed te herstellen dan patiënten met acute klachten en/of een licht verstoorde darmflora.

Voedingsintolerantiescreening
Voedingsintoleranties behoren tot de klachten die het vaakst door patiënten genoemd worden. Ze uiten zich in de buikstreek in de vorm van pijn, abnormale gewaarwordingen, opgeblazen gevoel, winderigheid of terugkerende diarree. Bovendien kunnen klachtenbeelden genoemd worden die in eerste instantie heel andere ziekten doen vermoeden. Naast de zogenaamde gezondheidsproblemen als chronische vermoeidheid, gevoelens van uitputting of moeizaam op gang komen zijn er symptomen als spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn of migraine en de met name bij kinderen waar te nemen opvallende gedragingen, die door afzonderlijke voedingsmiddelen opgeroepen kunnen worden. Daarom is het zinvol om diagnostische zekerheid te verkrijgen omtrent de mogelijke onverdraaglijkheid door middel van een voedingsintolerantiescreening die wij voor u kunnen aanvragen bij een erkend laboratorium.

Lees meer:

Disclaimer
Deze website behorende bij Regenics is zo zorgvuldig mogelijk gemaakt, doch biedt geen garantie, noch uitdrukkelijk, noch stilzwijgend voor de volledigheid en juistheid van de informatie die zij bevat. Onvolkomenheden, als gevolg van menselijke vergissingen, kunnen voorkomen. Regenics aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de directe of indirecte gevolgen van handelen of nalaten van handelen op basis van gegevens die de site verschaft. Regenics kan de site zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen.


Privacyverklaring
Lees hier de privacyverklaring van Regenics.nl


Regenics® - KvK: 27366297 - Copyright 2017